mandlovo-šlehačkový jemně nakyslý dortík
5 vajec (bílky ušleháme zvlášť)
150g mandlové mouky
110g erythritolu
prášek do pečiva
žloutky s erythritolem vyšlehejte do pěny, přidejte mandlovou mouku s práškem do pečiva a pak opatrně vmíchejte sníh z bílků. Pečte na cca 180 stupňů.
low carb
náplň 1:
těsto po vychladnutí rozkrojte a ozdobte buď proteinelou nebo podobnou čokoládovou či karamelovou pomazánkou, nebo posypte bobulovitým ovocem či potřete ovocným rozvarem (bez cukru)
náplň 2:
2 šlehačky
2 tvarohy
želatina dle preferencí (plátková, prášková, agar-agar)
erythritol nebo jiné sladidlo
Želatinu dejte do malého množství studené vody a nechte nabobtnat. Pak šlehačky s xylitolem ušlehejte dotuha, přišlehejte tvaroh. Nabobtnalou želatinu zahřívejte na mírném teple (mě se osvědčilo míchat prsty, protože pak nepřetáhnu teplotu) do rozpuštění. Lžíci šlehačkové směsi přidejte do želatinové hmoty a dobře rozmíchejte. Pak další a další lžíci. Nyní už můžete naopak želatinovou směs přidat ke šlehačkové a pořádně zamíchat. Dejte na spodní část korpusu polovinu, přiklopte a navrch zbytek náplně. Nechte ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny.
Dobrou chuť!