mandlovo-šlehačkový jemně nakyslý dortík

26.01.2019

5 vajec (bílky ušleháme zvlášť)

150g mandlové mouky

110g erythritolu


prášek do pečiva

žloutky s erythritolem vyšlehejte do pěny, přidejte mandlovou mouku s práškem do pečiva a pak opatrně vmíchejte sníh z bílků. Pečte na cca 180 stupňů.

low carb


náplň 1:

těsto po vychladnutí rozkrojte a ozdobte buď proteinelou nebo podobnou čokoládovou či karamelovou pomazánkou, nebo posypte bobulovitým ovocem či potřete ovocným rozvarem (bez cukru)

náplň 2:

2 šlehačky

2 tvarohy

želatina dle preferencí (plátková, prášková, agar-agar)

erythritol nebo jiné sladidlo

Želatinu dejte do malého množství studené vody a nechte nabobtnat. Pak šlehačky s xylitolem ušlehejte dotuha, přišlehejte tvaroh. Nabobtnalou želatinu zahřívejte na mírném teple (mě se osvědčilo míchat prsty, protože pak nepřetáhnu teplotu) do rozpuštění. Lžíci šlehačkové směsi přidejte do želatinové hmoty a dobře rozmíchejte. Pak další a další lžíci. Nyní už můžete naopak želatinovou směs přidat ke šlehačkové a pořádně zamíchat. Dejte na spodní část korpusu polovinu, přiklopte a navrch zbytek náplně. Nechte ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny.

Dobrou chuť!